Grad među njivama, vinogradima i voćnjacima

Srbija, Vojvodina, Bačka i grad Subotica, to je centar našeg ličnog i poslovnog sveta.

U svetu je poznata subotička blagorodna peščara, koja daje izdašan, a istovremeno i kvalitetan rod voća i povrća, nadaleko poznata „vina sa peska” i čuvene rakije od voća, posebno od kajsije, dunje, kruške i jabuke, nezaboravne arome...

Pedološka struktura u oblasti je naprosto fenomen i igra prirode: istočni deo subotičkog regiona je na čuvenom „crnom pesku”, koji je odličan za plantaže voća i povrća, vinograde, plastenike, staklenike i bašte cveća, dok je zapadni deo najbolje zemljište na svetu, plodna crnica - „černozem”, koju obrađuju vredni ratari i stočari, nudeći tržištu svoje nadaleko čuvene proizvode. Na karti regiona, linija sever - jug deli pesak od crnice kroz centar grada. Najpoznatija zgrada Subotice je Gradska kuća čija jedna polovina temelja leži na pesku, a druga na crnoj zemlji. Zato i jeste centar grada.

O Paliću

Posetiocima našeg grada preporučujemo da posete i Palić, jezero i istoimeni turistički centar, koji je bio je mondensko letovalište i banja na prekretnici vekova. Izgled Palića je konstantno menjan, unapređivan i modernizovan, ali je izbegao iskušenjima industrijalizacije turizma. Palić danas predstavlja idealno mesto za odmor. Ovde se može uživati u hladovini stoletnog drveća, kupati u jezeru i termalnom bazenu ili se prepustiti uživanju u vrhunskoj ponudi hrane i pića ovog podneblja. Jedinstvena arhitektura, sportski objekti, ljubazni domaćini – sve to je Palić.